CFD-handel

Få grunnleggende kunnskap om CFD-trading

Avsnittet omhandler ulike aspekter ved CFD-handel. Du kan lese om forskjellige bruksområder, hvordan CFD-trading gjøres i praksis og mye mer.

Hvor man kan handle CFD

Det finnes flere forskjellige typer handelsplattformer som fungerer som meglere hvor du kan handle med CFD. De vanligste handelsplattformene er Plus500, IG, Avatrade, Skilling, eToro og CMC Markets.

Det er noen forskjeller mellom hvilke underliggende instrumenter som tilbys av plattformene. For mer informasjon om hva hver handelsplattform tilbyr for underliggende eiendeler, se mer informasjon og sammendrag.

Minimum innskudd

1000 NOK

Sammendraget vårt

Plus500

Kjappe fakta

Registrering

76,4% av private investeringskontoer taper penger ved å handle CFDer med denne leverandøren. 

eToro Logo

Minimum innskudd

200 Euro

Sammendraget vårt

eToro

Kjappe fakta

Registrering

67% av private investeringskontoer taper penger ved å handle CFDer med denne leverandøren. 

CFD-handel

CFD trading er strukturert på en slik måte at den er egnet for ulike bruksområder og strategier. Selv om det kanskje ikke oppfattes slik ved første øyekast, kan CFD brukes for tradere med helt forskjellige risikoprofiler for helt forskjellige formål. Nedenfor vises et par vanlige bruksområder:

Trading – Utformingen av kontrakten kombinert med det brede spekteret av aktivaklasser over hele verden som de største handelsplattformene gjør det mulig å spekulere i gjør CFD til et populært instrument blant tradere.

Giring trading – Ved å bruke giring i din handel får du en større eksponering mot markedet i form av investert kapital. Det appellerer blant annet til tradere som ønsker å øke sin risikoprofil uten å måtte binde mye kapital i sin posisjon. 

Hedging – CFD-kontrakter kan også brukes til defensive formål gjennom hedging. Dette betyr å ta en motsatt posisjon i et instrument du allerede er investert i for at kontrakten skal nøytralisere kursbevegelser. Et eksempel på når den brukes er i møte med rapporter som er preget av stor usikkerhet.

Hvordan handle CFD

CFD-handel foregår digitalt gjennom en av de mange handelsplattformene som er utviklet for handel med CFD-kontrakter.

Du kan starte CFD-handelen ved å registrere en konto hos en av handelsplattformene som tilbyr tjenesten. Vi har samlet noen av de største og vanligste handelsplattformene på denne siden.

Flere av handelsplattformene tilbyr en demo-konto som lar deg teste tjenesten før du bestemmer deg for å bli medlem. Du kan deretter opprette en forståelse av hva tjenesten betyr og hvordan alt fungerer.

Når du har opprettet en konto, bare logg inn på kontoen din og kan deretter starte CFD-handel. Deretter velger du hvilken CFD du vil handle med, hvilket antall og prosentandel av sikkerhetskrav og giring du vil ha.

Viktig å tenke på ved valg av handelsplattform

Det finnes en rekke handelsplattformer som tilbyr CFD-handel. Det kan derfor være vanskelig å vite hvilken du skal velge. Et godt utgangspunkt ved valg av CFD-plattform er å bestemme deg for hvilke underliggende instrumenter du vil handle med. Flere handelsplattformer tilbyr ulike typer underliggende finansielle instrumenter.

Det er også viktig å sjekke at handelsplattformen er sertifisert. Når du velger en megler, kan det også være lurt å velge en som gir deg en demokonto. Da kan du teste CFD trading gratis for å lære mer og forstå produktet før du begynner å bruke det. Det finnes også andre typer merverdi som CFD-plattformen kan tilby i form av for eksempel analytiske verktøy.

Flere handelsplattformer tilbyr også ulike typer bonuser som kan være nyttige å vurdere når du velger en handelsplattform. Selv gebyret som CFD-plattformen belaster hvis du vil beholde din CFD over natten kan være verdt å sammenligne før du gjør ditt valg.

Fremgangsmåte for å begynne med CFD-trading

Å begynne med CFD-handel er enkelt fordi alt foregår over internett. Det kreves bare en konto hos en av handelsplattformene som tilbyr tjenesten. Når du har bestemt deg for en plattform, kan du følge trinnene nedenfor.

1. Velg marked

Det første du bør gjøre for å begynne å handle CFD er å bestemme hvilket marked du vil handle i. Det er flere tusen markeder å velge mellom med alt fra valutaer til råvarer og aksjer.

Det kan være lurt å velge et marked som du har en god forståelse av. Da er det lettere for deg å vite hvordan du skal reagere på bevegelser i markedet.

2. Kjøp eller selg

Det neste trinnet er å velge om du vil ha en lang eller kort posisjon, det vil si om du vil kjøpe eller selge i markedet.

Prisen på CFD-kontrakten er basert på prisen på det underliggende instrumentet. Du tar en lang posisjon hvis du tror markedet vil gå opp og en kort posisjon hvis du tror markedet vil gå ned.

3. Velg antall CFDer

Det neste trinnet er å velge hvor mange CFDer du vil handle med. Du bestemmer selv hvor mye du vil investere og betaler den prosentsatsen du velger for sikkerhetskrav. Sikkerhetskravet kan variere mellom ulike meglere og avhengig av markedet du handler i.

4. Velg stop loss og limits automatisk

Du kan velge et stop loss-nivå nivå hos flere meglere og dermed redusere risikoen med CFD trading. Hos flere av meglerne kan du velge et risikotoleransenivå og stoppe tapet automatisk hvis markedet når det forhåndsbestemt toleransenivået. Du vil da begrense tapet ditt fordi handelen avsluttes automatisk.

Flere meglere gir deg også muligheten til å velge et limitnivå der handelen avsluttes automatisk hvis CFD-kontrakten din er bedre enn markedet på et forhåndsbestemt nivå. Du vil da få mer kontroll over din handel og trenger ikke å kontinuerlig overvåke dine posisjoner.

5. Overvåk og lukk

Hvis du velger å ha en forhåndsbestemt markedspris for stop loss eller limits, vil CFD-handelen din avsluttes når den når dine forhåndsbestemte nivåer. Du kan overvåke handelen og legge til eller fjerne antall hos megleren, enten online eller gjennom apper.

Hvis du ikke har aktivert et forhåndsbestemt nivå, må du avbryte CFD-handelen selv. Du går da inn hos megleren din for å stenge posisjonen din. Du vil da umiddelbart se din gevinst eller ditt tap.

Hvilke muligheter er det for å handle med CFD?

Ved å handle CFD handler du bare endringen i prisen på det underliggende instrumentet. Du kan derfor handle i ulike finansielle instrumenter som råvarer og valutaer uten å fysisk eie instrumentene. Det er flere muligheter med CFD trading og noen av dem følger nedenfor.

Investerer direkte i prisutviklingen

En fordel med CFD er at det er en måte å investere direkte i en forventet utvikling av et underliggende instrument. Dette betyr for eksempel at du kan investere direkte i utviklingen av oljeprisen, i motsetning til tradisjonell aksjehandel hvor du må finne et oljeselskap å investere i som også inkluderer selskapsspesifikk risiko, som kan føre til at selskapet og aksjekursen går dårlig selv om oljeprisen stiger.

Enkel prissettinging

Sammenlignet med flere andre derivatinstrumenter er fordelen med CFD at instrumentet er enkelt når det gjelder prissettingen. Prisen på CFD skal være i samsvar med prisen på det underliggende instrumentet. Hvis du skal investere i en aksje som står i 100 kroner, betyr det at CFD også står i 100 kroner.

Giringeffekt

CFD trading skaper en giringeffekt og lar deg handle og plassere mer kapital enn du har. Du velger en prosentandel av den totale kapitalen du vil investere, og den fungerer som et sikkerhetskrav og tilsvarer innsatsen din. Du får imidlertid ta del i avkastningen av den totale kapitalen, noe som gir deg høyere avkastning.

Handle over hele verden 24/7

CFD handelsplattformer lar deg handle i aksjer, valutaer, råvarer og aksjeindekser over hele verden og ikke bare i begrensede markeder som flere av de tradisjonelle handelsplattformene har.

Hvilken risiko er det å handle med CFD?

Mens det er lett å begynne å handle med CFD, bør du ikke begynne før du vet hvilken risiko som er forbundet med CFD-handel. Giringeffekten, som betyr at du kan få en høyere avkastning med lavere kapitalinnsats enn tradisjonell handel, går også den andre veien. Dette betyr kort fortalt at du kan tape mer penger enn du har investert. 

Høy risiko med giring

CFD-handel kan være forbundet med svært høy risiko. Det er derfor viktig at du før du begynner med CFD-handel forstår risikoen for hvordan giring kan påvirke deg negativt hvis markedet ikke går som du hadde tenkt.

Siden CFD trading bruker en giringeffekt kan effekten av handelen på samme måte som den kan resultere i en høyere avkastning på en lavere kapitalinnsats også medføre at du kan tape mer penger enn du har investert. CFD er en risikabel investering som du bør forstå før du begynner å handle med CFD.

Det er flere måter du kan øke din forståelse av CFD trading på. Vi har listet opp noen tips for å gjøre det enklere for deg å forstå hvordan du kan lære mer om hvordan handelen fungerer.

Bredt utvalg og flere markeder

Det finnes flere tusen forskjellige typer underliggende finansielle instrumenter i flere ulike sektorer og markeder som du kan handle med. Det kan derfor være vanskelig for deg å bestemme deg for hvilket marked du vil handle i.

Den store tilgjengeligheten av ulike markeder og underliggende instrumenter kan gjøre at du går inn i et marked du ikke har nok kunnskap om fordi det er så lett å få tilgang til det. Du bør alltid velge et marked du har forståelse for og erfaring med for å unngå å tape mye penger.

CFD-handel egner seg best for kortsiktig handel

CFD-handel er basert på aktive og kortsiktige handelsstrategier fordi du ofte handler i en midlertidig oppgang i en aksje, eller i mer volatile underliggende instrumenter med kraftige kursbevegelser.

Hvis du investerer mer langsiktig, og planlegger å beholde investeringen din  i flere år, er ikke CFD den beste langsiktige investeringen. Da er tradisjonell handel er et bedre alternativ.

Hvordan fungerer giringeffekten med CFD-handel?

Gjennom CFD-handel har du muligheten til å skape en giringeffekt av investeringen din. Når du handler med CFD bruker du derfor et sikkerhetskrav. Et sikkerhetskrav er en valgfri prosentandel som viser hvor mye av posisjonens totale verdi som er reservert av kapitalen din. Gjennom CFD-handel og det sikkerhetskravet du velger, skaper du en giringeffekt og du har muligheten til å handle og plassere mer kapital enn du har.

Regneeksempel – Hvis du for eksempel vil kjøpe 2.000 aksjer i et selskap, og hver aksje koster 100 kroner, må du ha en kapital tilsvarende 200.000 kroner for å kjøpe aksjene ved tradisjonell aksjehandel. Gjennom CFD-handel trenger du ikke å ha hele kapitalen for å handle, men velger et sikkerhetskrav. Hvis du for eksempel velger et sikkerhetskrav på 10 %, betyr dette at du bare trenger 10 % av 200.000 kroner, det vil si 20.000 kroner, men du plasserer fortsatt 200.000 kroner i markedet. 

Hvis verdien av aksjen du investerte i deretter stiger med 5% til 105 kroner, vil du gjennom giringeffekten få en betydelig høyere avkastning i forhold til tradisjonell handel. En slik verdiøkning vil i tradisjonell handel gi deg et overskudd på 10.000 kroner med en eierandel på 200.000 kroner. Hvis du bruker CFD-handel i stedet, er innsatsen din bare 2.000 kroner, men du vil fortsatt få en gevinst på 10.000 kroner, noe som gir deg en avkastning på 50%.

Tips om hvordan du kan øke din forståelse av CFD

Du bør aldri begynne å handle med CFD uten å forstå investeringsformen. Det er derfor viktig at du får en god forståelse for CFD-handel før du begynner å handle for å kunne tjene mye penger og minimere risikoen.

Teksten er skrevet for informasjonsformål og skal ikke tolkes som økonomisk rådgivning.